(NL)
Professionals
U vraagt – wij antwoorden

U vraagt – Wij antwoorden

Garantie

Hoe lang geeft u garantie op uw wastafels?

Op KALDEWEI wastafels geven wij een garantie van 30 jaar, in overeenstemming met onze garantievoorwaarden.

Hoe lang geeft u garantie op uw baden en douchebakken?

Op KALDEWEI baden en douchebakken geven wij een garantie van 30 jaar, in overeenstemming met onze garantievoorwaarden. Neem bij alle voor de inbouw gebruikte materialen en gereedschappen de aangegeven verwerkingsinstructies in acht. Dit zijn onder andere veiligheidsvoorschriften volgens de desbetreffende instructies van de fabrikant en de droog- en ventilatietijden bij uit meer componenten bestaande mortels, lijmen en afdichtmaterialen.

Hoe lang geeft u garantie op de whirlpools?

Op de bad op zich geven wij een garantie van 30 jaar; op de technische componenten geven wij een garantie van vier jaar, in overeenstemming met onze garantievoorwaarden.

Geeft u garantie op toebehoordelen voor baden?

Voor alle toebehoordelen uit het KALDEWEI productgamma geeft KALDEWEI natuurlijk een garantie van twee jaar.

Mijn bad / douchebak / whirlpool is defect. Hoe kan ik gebruik maken van mijn garantie?

Neem contact op met de firma die indertijd de bad of douchebak resp. whirlkuip bij u geïnstalleerd heeft. Deze geeft de melding aan onze serviceafdeling door.

Reiniging

Hoe reinig ik een kuip uit KALDEWEI geëmailleerd staal het beste?

(zie ook „Hoe reinig ik een kuip uit KALDEWEI geëmailleerd staal met pareleffect?“)

De reiniging van kuipen uit geëmailleerd staal is eenvoudig en moeiteloos.

 • Spoel het emailleoppervlak na gebruik met warm water af en wrijf dit met een zachte, vochtige doek of raamzeem droog.
 • Bij donkere kleuren adviseren wij om het product na gebruik droog te wrijven, om kalkafzettingen te voorkomen.
 • Lichte vervuiling met een gangbaar afwasmiddel, huishoudreiniger, neutrale reiniger of milde badreiniger verwijderen – sterkere vervuiling eerst laten inweken. Raadpleeg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van het reinigingsmiddel.
 • Voorkom kalkafzettingen door de dichtheid van de armaturen te controleren en restwater na gebruik te verwijderen. Eventuele residuen laten zich met een handwarme water-azijn-oplossing (mengverhouding 1:1, GEEN azijnessentie) verwijderen. Vervolgens goed naspoelen.
 • Bij gebruik van olie-/vethoudende lichaamsverzorgingsproducten, zoals haarspoelingen, douche- en badoliën, kunnen resten op het emailleoppervlak achterblijven.  Deze vervuilingen verhogen het uitglijgevaar. Gebruik een alkalische reiniger die vetoplossend is. Reinig het oppervlak vervolgens met een zure reiniger en spoel het met water schoon.
 • Lees altijd ook de onderhoudsinstructies van de armatuur-fabrikant.
 • Ongeschikt zijn zandhoudige, sterk schurende reinigsmiddelen, sterk zuurhoudende en sterk alkalische reinigers (bijv. azijnessen-tie, alkalische chloorreinigers), staalwol, schuursponsjes, was- en wasmachineloog.

Op de volgende link gaat u naar onze onderhoudshandleiding. Voor baden en douchebakken, die met het pareleffect uitgerust zijn, evenals voor alle whirlkuipen, zie de onderhoudshandleiding voor het pareleffect.

Hoe reinig ik een kuip uit KALDEWEI geëmailleerd staal met pareleffect?

(standaard bij wastafels, optioneel bij ligbaden/douchebakken)

 • Principieel gelden de algemene onderhoudsinstructies voor speciaal geëmailleerd KALDEWEI staal. Neem daarnaast de hier beschreven speciale onderhoudsinstructies in acht.
 • Gebruik geen microvezeldoekjes.
 • De oppervlakteveredeling dient vrij te blijven van: Mortel-, tegel-lijm- en voegmiddelresten, bouwstof, zand, andere materialen met een schurend effect.

Hier vindt u de onderhoudshandleiding om te downloaden.

Hoe kan ik de antislip bekleding in mijn kuip of bak reinigen?

(optioneel bij ligbaden/douchebakken)

 • Principieel gelden de algemene onderhoudsinstructies voor speciaal geëmailleerd KALDEWEI staal. Neem daarnaast de hier beschreven speciale onderhoudsinstructies in acht.
 • Spoel het oppervlak na reiniging met overvloedig water schoon en maak het droog, bijv. met een douche- of raamzeem. Bij hardnekkig vuil een zachte handborstel gebruiken.
 • Gebruik geen pluizende of geïmpregneerde wegwerpdoekjes.
 • KALDEWEI CARE toebehoren (regionaal verschillend): KALDEWEI emailleverzorging is voor oppervlakken met slipremming NIET geschikt.
 • KALDEWEI Secure Plus: Download

In mijn bad/douchebak bevinden zich kleine bruine puntjes, die gelijkenis vertonen met kleine roestvlekken. Wanneer ik ze verwijderd keren ze na korte tijd terug. Waarom gaat het en hoe kan ik ze voor altijd verwijderen?

Hierbij gaat het om uitspoelingen uit het buisleidingnet, normaliter om deeltjes met ijzeroxide. Deze corroderen in verbinding met zuurstof en vocht en leiden dan tot dit resultaat. Oorzaak is onder andere het feit dat deze deeltjes dikwijls in verbinding met kalk zich als een kristal gedragen en zich op de bodem van de kuip of bak vastzetten. Hulp kan geboden worden door de kuip of bak ontdaan wordt van soms slechts microscopisch kleine kalk- of andere afzettingen. 

Zie in dit verband de onderhoudsinstructies voor KALDEWEI geëmailleerd staal met en zonder pareleffect (link).

In mijn bad / douchebak bevindt zich een vervuiling / afzetting die zich vastgezet heeft. Wat is dat en hoe kan ik dit verwijderen?

Hier gaat het dikwijls om resten die nog afkomstig zijn van de bouwfase (bijvoorbeeld cementresten, kleurenresten, water dat al weken stilstaat in verbinding met stoflagen). Deze voor het oog nauwelijks zichtbare film op het glasmatrijs geeft een “dof” gevoel aan kuip of bak.

Indien bij het de normale reinigingsprocedure (zie punt Hoe reinig ik mijn kuip of bad het beste?) niet volstaat dan vindt u in de vakhandel een reeks speciale reinigings- en onderhoudsproducten. (Link)

Reparatie, vervanging

Het oppervlak van mijn kuip is beschadigd. Kan ik dit repareren?

Dat hangt af van de grootte van de beschadiging. Kleinere emailschade kunnen met een zogenaamde emailstift afgedekt worden. Een oplossing hiervoor zijn de in de vakhandel verkrijgbare correctiesets.

Zijn er firma’s die kuipen zonder tegelbeschadiging vervangen?

Deze ondernemingen vindt u in de gouden gids. U moet hier bij de keuze echter duidelijk onderscheid maken tussen firma’s gespecialiseerd in vervanging en zogenaamde „kuip in kuip“ wisselaars. Bij het „kuip in kuip systeem” wordt in uw bestaande kuip enkel en alleen een kunststof inzetstuk geplaatst.

Verdraagzaamheid met geëmailleerd staal

Worden kuipen uit KALDEWEI geëmailleerd staal door rubberen matten of ingekleefde patronen beschadigd?

Neen, de ons bekende, normaal in de handel verkrijgbare producten hebben geen oppervlaktebeschadigende eigenschappen met betrekking tot KALDEWEI geëmailleerd staal.

Wanneer deze voorwerpen permanent in de kuip blijven dan kan het problematisch worden. Hier is het mogelijk dat zich onder de mat restvocht ophoopt, blijft staan en tot zware vervuilingen leidt. Kalk- en vuilresten onder de mat kunnen niet voldoende weggespoeld worden.

Daarom raden wij aan om slijpvaste onderlegvoorwerpen in baden en douchebakken na gebruik onmiddellijk te verwijderen om de kuip of de bak grondig te kunnen reinigen.

Kunnen haarverfproducten, cosmetica of desinfecterende middelen mijn kuip of bak beschadigen?

KALDEWEI geëmailleerd staal is in principe bestand tegen cosmetische en andere medicinale additieven en parfums die door de menselijke huid verdragen worden (bijvoorbeeld haarverfmiddelen). Er zijn echter ook inhoudsstoffen in lichaamsverzorging- en vooral reinigingsmiddelen die onder bepaalde omstandigheden de glasmatrijs van de emaillaag zouden kunnen beschadigen. Let daarom ook op de instructies en gebruikshandleidingen en de concentratiehoeveelheden van de fabrikanten. Verwijder resten na gebruik altijd grondig van het emailoppervlak.

Welke badadditieven mag ik in whirlkuipen gebruiken?

Er bestaan speciale whirlbadadditieven die geurstoffen bevatten, maar die geen resten in buizen en leidingen kunnen produceren en die bijgevolg onschadelijk zijn voor whirlsystemen. Hierop moet u bij de keuze letten. Het gebruik van schuimende additieven wordt streng afgeraden.

In principe is er een groot aantal fabrikanten van whirladditieven. In onze whirlkuipen in het KALDEWEI Competentie Center gebruiken wij additieven van de firma Birke  (www.birke-wellness.de, categorie water, lucht & geur --> baden, whirlpool, badbenodigdheden). Deze zijn verkrijgbaar in verschillende geuren, en zij kunnen ook op de aangegeven website direct besteld worden.

Een andere fabrikant zou bijvoorbeeld Banisan zijn (www.banisan.de). Ook hier vindt u op de website meer informatie over de producten en een contactformulier voor de fabrikant. Deze additieven worden door onze kwaliteitsafdeling getest en als niet problematisch beschouwd.

Referentiebronnen, advies, reserveonderdelen

Waar krijg ik brochures voor KALDEWEI kwaliteitsproducten?

U kunt onze brochures hier downloaden: LINK DOWNLOADZONE, of contact opnemen met uw vakhandelaar resp. de contactpersoon van KALDEWEI.

Waar kan ik reserveonderdelen bestellen?

Bestel uw reserveonderdelen via de sanitaire groothandel. Daar kan men u snel en specifiek helpen en het correcte deel bestellen.

Diverse

Waaraan herken ik baden en douchebakken van de firma KALDEWEI?

Sinds maart 2007 worden alle KALDEWEI baden, douchebakken en whirlkuipen met een uniek, onverwisselbaar laserlogo uitgerust. De tekst „KALDEWEI“ bevindt zich boven op de kuip- of bakspiegel en kan niet zonder beschadiging van de kuip of de bak afgewreven of op een andere manier verwijderd worden.

Waarom moet ik voor een KALDEWEI product beslissen?

Voor een kuip van KALDEWEI spreken een groot aantal redenen:

KALDEWEI fabriceert het unieke KALDEWEI geëmailleerd s taal zelf. Alleen zo is een optimale instelling op de eisen aan baden en douchebakken gegarandeerd.
KALDEWEI baden en douchebakken kunnen niet gekrast worden door materialen die zich normaliter in de badkamer bevinden. Het oppervlak kan zeer eenvoudig, goedkoop en ecologisch perfect zonder „scherpe middelen” gereinigd worden.

De materiaaldikte van geëmailleerd staal garandeert een onovertroffen stabiliteit. KALDEWEI geëmailleerd staal heeft een duidelijk hogere hardheid dan acryl. KALDEWEI geëmailleerd staal is zonder problemen bestand tegen de "slagbout-slagpoging-test" volgens DIN ISO 4532.

KALDEWEI geëmailleerd staal bezit dezelfde oppervlakte-eigenschappen als douchescheidingen van echt glas, tegels en keramiek, zodat in de hele badkamer een perfect optisch effect verzekerd is.

Email is zeer verouderingsbestendig. De met sieraad-email versierde schrijn „Hl. Drie Koningen“ in de Dom van Keulen (uit 600) bewijst dit op indrukwekkende wijze.
KALDEWEI geëmailleerd staal is zuurbestendig conform DIN ISO 2722, categorie AA (hoogste niveau).

KALDEWEI geëmailleerd staal is lichtecht en UV-bestendig en verbleekt daarom niet.

Op KALDEWEI geëmailleerd staallaten brandende en glimmende voorwerpen geen brandvlekken en rooksporen (bijvoorbeeld sigaretten of kaarsen).

Kuipen uit KALDEWEI geëmailleerd staal laden zich niet statisch op en trekken bij droge reiniging geen stof aan.

KALDEWEI baden en douchebakken zetten zich bij temperatuurschommelingen nauwelijks uit, daardoor ontstaan geen voegscheuren en door vocht veroorzaakte bouwschade.

KALDEWEI bewandelt al meer dan 90 jaar de weg van de ecologische duurzaamheid. Want KALDEWEI fabriceert haar hoogwaardige emailproducten uitsluitend uit natuurlijke grondstoffen. Bij de consequente omzetting van de materiaalfilosofie hoort ook dat alle baden en douchebakken uit KALDEWEI geëmailleerd staal aan het einde van hun levensduur 100% gerecycleerd kunnen worden, m.a.w. als grondstoffen weer direct voor de fabricatie van staal kunnen gebruikt worden.


KALDEWEI geeft op alle baden douchebakken een garantie van 30 jaar (garantievoorwaarden)!

Kan ik met behulp van het garantiepasnummer het kuip- of bakmodel te weten komen?

Nee, het kuip- of bakmodel bevindt zich niet in het garantiepasnummer.

Kan ik met behulp van het serienummer op de garantiepas het whirlsysteem en het kuip- of bakmodel te weten komen?

Nee, het whirltype en het bak- of kuipmodel bevinden zich niet in het garantiepasnummer. Met behulp van het serienummer kan de uitrusting echter rechtstreeks bij de fabrikant opgevraagd worden.

Er zijn drie mogelijkheden om het serienummer te vinden:

 1. Het op de garantiepas gestempelde nummer voor ’KALDEWEI WHIRLSYSTEME’.
 2. Het op pagina 2 in het Duitse deel van de bedieningshandleiding, onder het keuringssymbool, gestempelde nummer
 3. Het in het onderste deel op het blaadje (geel of wit) aan de achterkant van de kuip gestempelde nummer.

Moeten siliconenvoegen vervangen worden?

Bij duurzaam elastische voegen gaat het om zogenaamde onderhoudsvoegen, die aan een regelmatige inspectie en eventueel onderhoud en vervanging onderhevig zijn.

Gebeurt dit niet dan kan niet uitgesloten worden dat bijvoorbeeld door penetrerend vocht in het metselwerk het bouwlichaam beschadigd wordt. Hoe en in welke intervallen deze onderhouds-  en/of vervangingswerken moeten uitgevoerd worden is echter de vrije keuze van de gebruiker en hangt onder andere van de gebruiksintensiteit af.

Koelt badwater in kuipen van KALDEWEI geëmailleerd staal snel af?

Nee, dat is een ver verspreide legende! Het warmteverlies vindt bij alle baden volledig onafhankelijk van het materiaal voor meer dan 80% via externe effecten zoals kamertemperatuur, circulatie en oppervlakteverdamping plaats. Staal is een uitstekende thermische geleider en neemt snel de omgevings- resp. watertemperatuur aan. De door staal opgenomen warmte stroomt, wanneer het water afkoelt, terug naar het water. Consumententests hebben aangetoond dat zelfs de schuine rugsteun boven het wateroppervlak zich opwarmt.

Bij whirlkuipen kunt u optioneel een waterverwarming bestellen, die een gelijkblijvende watertemperatuur verzekert.