„Op de lange termijn zijn er geen alternatieven voor duurzaam bouwen“

KALDEWEI, Ahlen, November 2020 – KALDEWEI en InteriorPark. zetten zich gezamenlijk in voor duurzame producten en duurzaam bouwen. Het leidende platform voor duurzame binnenhuisarchitectuur en recyclebaar design en de premium badkamerfabrikant streven een gemeenschappelijk doel na: de eigen woning inclusief de badkamer tot een plek maken met zo veel mogelijk natuurlijke bouwmaterialen in plaats van plastic. In het interview beantwoordt Tina Kammer, architect en co-founder van InteriorPark. vragen over de vorderingen, uitdagingen en visioenen bij het duurzaam bouwen. 

Mevrouw Kammer, u zet zich als architect met InteriorPark. al meer dan 30 jaar in voor duurzame, natuurlijke materialen met een hoge designwaarde. Wat is voor u zeer belangrijk bij de selectie van uw partners en hoe besluit u of een merk op uw website wordt opgenomen?
Bij de selectie van onze partners benadrukken we verschillende aspecten, zoals de oorsprong van de grondstoffen en de verwerking ervan. Bovendien controleren we: Wordt er met natuurlijke of gerecyclede materialen gewerkt? Hoe recyclebaar zijn de producten en wordt de kringloop ook echt gesloten? Waar en door wie worden de producten gemaakt? Hoe is de productie milieutechnisch ingericht? Zijn er nog verdere sociale aspecten die de onderneming nastreeft? En als laatste moet een onderneming authentiek en transparant optreden. Er bestaan bijzonder fraai geformuleerde marketingteksten die vaak echter zeer weinig te melden hebben over de duurzaamheid. 

Waarom vindt u het belangrijk dat bij nieuwbouw of renovatie gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen?

De bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor ca. een derde van de verbruikte natuurlijke hulpbronnen. Daarom is hier dus een wereld te winnen. Uiteindelijk zullen er op den duur geen andere alternatieven zijn dan rekening te houden met duurzame aspecten bij het kiezen, want het huidige verbruik kunnen we ons eenvoudigweg niet meer permitteren. Geselecteerde duurzame materialen zorgen in binnenruimtes voor een enorme verbetering van de luchtkwaliteit en dit levert de eindconsumenten hiermee een concreet voordeel op. Dat betreft op het gebied van onroerend goed ook ondernemingen en werkgevers, want in gezonde ruimtes voelen de gebruikers ervan zich prettiger, zijn ze geconcentreerd en creatiever en worden ze minder vaak ziek. 


Ook in de badkamer wordt nog steeds te veel kunststof gebruikt. Vaak staan verpakkingen voor shampoo, douchegel, tandpasta etc. hierbij in het spotlicht. Een probleem dat veel minder aandacht krijgt, zijn echter de badkameroplossingen zelf. Welke materialen belasten het milieu en welke zou u met het oog op een duurzaam en esthetisch badkamerdesign adviseren?

Dat is niet zo een-twee-drie te beantwoorden. Bestaat een ligbad bijvoorbeeld uit een soort puur verwerkt plastic en is het mogelijk het daarom weer in de kringloop op te nemen, dan zou dat materiaal zinvol zijn. Geëmailleerd staal is in de basis recycleerbaar en daarom een duurzaam materiaal. De recyclage moet echter een gesloten kringloop zijn, zodat dit positieve aspect kan worden gerealiseerd. 
De verpakkingen en ingrediënten van onderhoudsmiddelen vormen een groot probleem. Niet alleen zijn de verpakkingen van plastic, maar de producten zelf bevatten vaak microplastic, dat intussen al wordt aangetroffen in de meest afgelegen hoeken van de planeet, zelfs in de diepzee. De trend bij duurzame onderhoudsproducten gaat richting vaste zepen waarvan de werkzame stoffen zonder water duurzaam kunnen worden verpakt.

Badkameroplossingen uit acryl zijn slechts beperkt recyclebaar. Daarom kiezen steeds meer opdrachtgevers en projectmanagers voor geëmailleerd staal als uiterst duurzaam materiaal. Welke voordelen hebben douches, ligbaden en wastafels uit geëmailleerd staal volgens u?
Badkameroplossingen uit geëmailleerd staal zijn van hoge kwaliteit, ze zijn eenvoudig te reinigen en ze hebben een lange levenscyclus. Het materiaal kan na het gebruik worden gesmolten en opnieuw worden verwerkt tot een badkamerobject van dezelfde kwaliteit. Het is van belang de kringloop te sluiten en ervoor te zorgen dat dit duurzame aspect ook wordt meegenomen. Het moet logistiek gewaarborgd zijn en in het businessmodel zijn ingebed. De realisatie daarvan vormt voor vele ondernemingen een grote uitdaging.

Hoe beoordeelt u de wil in de maatschappij, met name in de bouwsector, om duidelijker te kiezen voor duurzame oplossingen? Is er een trend?
Die is er. Absoluut. Maar de trend verspreidt zich te langzaam. De stimulansen, ook vanuit de politiek om te kiezen voor duurzame oplossingen, zijn niet groot genoeg. Het moet opdrachtgevers een voordeel opleveren wanneer ze kiezen voor hogere aanvangsinvesteringen, die zich op de middellange termijn uitbetalen tijdens de gebruiksduur.

Wat denkt u van het bewustzijn bij de consument voor duurzame badkameroplossingen? Heeft u het gevoel dat er op dit vlak al voldoende bewustwording is gekweekt?
Voor consumenten is het niet eenvoudig om bij iedere aankoopbeslissing intensief onderzoek te doen naar de alternatieven om vervolgens de juiste keus te maken. Hier moeten alle spelers op de markt transparantie bieden. Wij helpen consumenten samen met onze partners om zich te oriënteren in de jungle van aangeboden producten. Duurzaam en tegelijkertijd esthetisch zijn gaat heel goed samen! 

Wat schrikt gebruikers volgens u af met betrekking tot duurzaam bouwen? En welke argumenten voor duurzamere alternatieven moeten gebruikers bij hun besluit in overweging nemen?

Gebruikers bouwen meestal voor zichzelf en hun eigen gezin. Op enkele vlakken zijn er hiervoor nationale subsidies. Het effect van duurzaam bouwen zal zeker te merken zijn in de binnenruimte omdat de luchtkwaliteit wezenlijk wordt verbeterd. Alles wat ons omringt, wasemt iets uit. We zijn omgeven door tal van emissies die zich ophopen in de binnenlucht. Hoe minder en niet-giftiger deze zijn, hoe beter het is voor ons welzijn en onze gezondheid.

We kijken 20 jaar in de toekomst: hoe stelt u zich gebouwen en instellingen voor qua bouwwijze en design?
Een goede vraag! Wij stellen ons voor dat gebouwen zo gebouwd worden dat ze tot hun afzonderlijke delen kunnen worden gedemonteerd en dat deze weer in de kringloop kunnen worden ingebracht. Een gebouw vormt dus eigenlijk een soort materiaalmagazijn. Hetzelfde geldt voor voorwerpen in de inrichting. Hier is er ook nog het aspect dat we in de toekomst hopelijk veel dingen niet meer hoeven te kopen, maar de optie hebben om ze te leasen. Dat wil zeggen, ze worden eventueel door de fabrikant verzorgd en onderhouden en wanneer ze stukgaan of als hun levenscyclus ten einde is, brengt de fabrikant ze weer terug in de kringloop en worden ze vervangen door nieuwe producten.
 

Bron: Franz KALDEWEI GmbH & Co. KG. Bewijsexemplaren worden op prijs gesteld.

Tekst
docx  |  450 KB
Alle afbeeldingen
zip  |  5 MB
1_Tina_Kammer_InteriorPark.

4 MB

Tina Kammer is directeur en grondlegger van InteriorPark., het leidende platform voor duurzame binnenhuisarchitectuur en recyclebaar design. InteriorPark. stimuleert duurzame ontwikkelingen en zet zich in voor een nieuwe denkcultuur in de architectuur.

1_Tina_Kammer_InteriorPark.

2_Kaldewei_Badlösungen_aus_Stahl_Emaille

2 MB

Badkameroplossingen uit geëmailleerd staal zijn van hoge kwaliteit, ze zijn eenvoudig te reinigen en ze hebben een lange levenscyclus. Het materiaal kan na het gebruik worden gesmolten en opnieuw worden verwerkt tot een badkamerobject van dezelfde kwaliteit.

2_KALDEWEI_Badlösungen_aus_Stahl_Emaille