(NL)
Pers
Actueel
Detail
Eenvoudig en snel: Betegelde doucheruimten laten zich met behulp van geëmailleerde douchevlakken in een perfecte doucheplek omtoveren

Eenvoudig en snel: Betegelde doucheruimten laten zich met behulp van geëmailleerde douchevlakken in een perfecte doucheplek omtoveren

Steeds meer badkamerbezitters, maar ook installateurs en betegelaars kennen de situatie: al na korte tijd zien de voegen en tegels van de nieuwe doucheruimte er lelijk uit. Kalkafzetting, zwarte plekken of zelfs schimmel ontsieren het eerder zo fraaie verschijningsbeeld, de douche oogt ronduit afstotend en onhygiënisch. Vochtschade als gevolg van minuscule scheurtjes in de voegen is geen zeldzaamheid. In dergelijke gevallen is snel ingrijpen door een vakman een absolute vereiste. Huiseigenaren en investeerders die treurige ervaringen met betegelde doucheruimten hebben opgedaan, willen een oplossing die niet alleen optisch overtuigt, maar vooral ook hygiënisch, gemakkelijk schoon te houden en duurzaam dicht is.

Met geëmailleerde douchevlakken en uitgebalanceerde installatietechniek ondersteunt KALDEWEI badplanners bij het snel en eenvoudig herinrichten van de doucheruimte en het realiseren van duurzame oplossingen. Op welke manier precies sanitairinstallateurs een lelijk ogende volledig betegelde douchevloer door een gelijkvloers douchevlak van KALDEWEI geëmailleerd staal kunnen vervangen, laat de fabrikant stap voor stap zien aan de hand van het geëmailleerde douchevlak Conoflat, dat met behulp van het bijpassend inbouw-systeem-frame ESR II wordt ingebouwd.

Allereerst worden de maten van het geëmailleerde douchevlak, de afmetingen van de vereiste vloeruitsparing en de opbouwhoogte van douchevlak, inbouwsysteem en sifon opgemeten en vastgelegd. Via een simpele boring tot aan het ruwe beton kan de aanwezige opbouwhoogte snel worden bepaald. Zodra deze parameters bekend zijn kan de installateur de oude tegels van de douchevloer verwijderen en de vrijgekomen estriklaag tot op het ruwe beton wegbikken.

In de zo ontstane vloeruitsparing plaatst de vakinstallateur vervolgens het KALDEWEI inbouw-systeem-frame ESR II. Voor het aanpassen van de hoogte laten de geluidsisolerende voeten van de ESR II zich traploos naar een totale inbouwhoogte van 67 - 164 mm verstellen. Met de ESR II is zelfs een minimum opbouwhoogte van slechts 49 mm mogelijk. Bij een opbouwhoogte van minder dan 107 mm moet een sifon-uitsparing in het ruwe beton worden aangebracht, of een verticaal afvoersifon worden toegepast. Om aanwezige buisdoorvoeren te kunnen omzeilen zijn de voeten van de ESR II ook horizontaal verschuifbaar. Vervolgens wordt het voetframe met behulp van een waterpas exact uitgelijnd. Met behulp van twee vloerbevestigingen voor de voeten wordt de ESR II in zijn definitieve positie vastgezet.

Na het positioneren van het inbouw-systeem-frame volgt de aansluiting van de waterafvoer, waarbij de speciale sifon correct wordt gepositioneerd en op de aanwezige afvoerbuis wordt aangesloten. De bij de ESR II behorende kruipwateraansluiting tussen het inbouwframe en de sifon zorgt voor extra veiligheid, omdat deze in geval van een ondichte siliconenvoeg binnendringend douchewater direct van het frameprofiel naar de sifon afvoert.

Voor het afdichten van de aansluiting tussen het geëmailleerde douchevlak en de wand worden de bijgeleverde butylvlies-afdichtbanden van het douchebak-afdichtsysteem op het inbouwframe gelijmd en met behulp van een afdichtingscoating in de overige badkamerafdichting geïntegreerd. De ESR II is uitgerust met vier installatiehulpstukken, die op de hoeken van het frame worden gestoken en de latere buitencontour van het geëmailleerde douchevlak simuleren. Dankzij deze hulpstukken is het mogelijk de wand- en vloertegels zeer nauwkeurig aan te brengen resp. te leggen, zodat het douchevlak later precies passend kan worden ingeplaatst.

Nadat de tegels vakkundig zijn gelegd worden de geluiddempende draagprofielen op het inbouwframe geplaatst en het geëmailleerde douchevlak ingeplaatst. Vervolgens sluit de installateur de sifon aan en wordt de douche rondom met een siliconenvoeg afgedicht. Dat kan het best geschieden bij gelijktijdige belasting van het douchevlak.

Het nu gebruiksklaar geïnstalleerde douchevlak is dankzij het KALDEWEI montagesysteem ESR II ook later te allen tijde reviseerbaar, omdat het even eenvoudig uitbouwbaar als inbouwbaar is.

Desgewenst is installatie mogelijk met de douchebak-geluiddempingsset DWS, waarmee wordt voldaan aan de eisen van de normen DIN 4109 (Geluidsisolatie in hoogbouw), VDI 4100 SST 3, de norm SIA 181 en de ÖNORM B 8115-2 (Akoestische criteria voor woongebouwen). De Conoflat met inbouw-systeem-frame ESR II biedt een contactgeluidisolatie op het niveau van een hoogwaardige estrik.

Op het geëmailleerde douchevlak van KALDEWEI geëmailleerd staal biedt de fabrikant een garantie van 30 jaar. De verschillende montagestappen worden ook verduidelijkt in de video „KALDEWEI – inbouw-systeem-frame ESR II“ op het KALDEWEI ouTube channel (http://tinyurl.com/KALDEWEI-Conoflat-Installation).

Conclusie: met geëmailleerde douchevlakken van KALDEWEI laten betegelde doucheruimten zich eenvoudig en snel in fraaie doucheplekken omtoveren, die aan de hoogste eisen op het gebied van vormgeving, hygiëne en veiligheid voldoen. Dat bespaart installateurs, betegelaars en architecten onprettige kritiek en reclamaties en huiseigenaren kunnen zo onbezorgd genieten van hun prachtige nieuwe douche.

Bron: Franz KALDEWEI GmbH & Co. KG. Bewijsexemplaren worden op prijs gesteld.

KALDEWEI Installation Report Conoflat NL
doc  |  745 KB
KALDEWEI Installation Report Conoflat cmyk
zip  |  24 MB
< DIN A4
2 MB

Afbeeldingen 1 en 2: Oorspronkelijke en nieuwe situatie – een betegelde douchevloer wordt dankzij het geëmailleerde douchevlak KALDEWEI Conoflat herschapen in een perfecte doucheplek

Source: © KALDEWEI  |  press_Installation_Report_Conoflat_02.jpg

< DIN A4
3 MB

Afbeeldingen 1 en 2: Oorspronkelijke en nieuwe situatie – een betegelde douchevloer wordt dankzij het geëmailleerde douchevlak KALDEWEI Conoflat herschapen in een perfecte doucheplek

Source: © KALDEWEI  |  press_Installation_Report_Conoflat_01.jpg

> DIN A4
5 MB

Installatie van de KALDEWEI Conoflat – Tegels verwijderen en de estriklaag tot op het ruwe beton wegbikken

Source: © KALDEWEI  |  press_Installation_Report_Conoflat_03.jpg

< DIN A4
4 MB

Installatie van de KALDEWEI Conoflat – Positionering en uitlijning van het inbouw-systeem-frame ESR II

Source: © KALDEWEI  |  press_Installation_Report_Conoflat_04.jpg

< DIN A4
1 MB

KALDEWEI Conoflat – lavazwart mat

Source: © KALDEWEI  |  press_Installation_Report_Conoflat_07.jpg