(NL)
Pers
Actueel
Detail

KALDEWEI en het WWF Duitsland zetten hun strijd tegen plastic afval voort – nieuw project moet hergebruik eenvoudig maken

KALDEWEI, Ahlen, maart 2023 – Iedere minuut komen er bijna twee vrachtwagenladingen plastic afval terecht in de oceanen. Om de groeiende berg plastic afval in het milieu te bestrijden heeft KALDEWEI de samenwerking met het WWF Duitsland verlengd. Na het succesvolle modelproject voor het voorkomen van plastic in de Mekongdelta-regio in Vietnam ligt de focus ditmaal op de sectoren hotelwezen, horeca, handel en logistiek in Duitsland. Het doel: met behulp van hergebruikoplossingen de hoeveelheid afval aanzienlijk te verminderen.

Jaarlijks wordt er rond meer dan 400 miljoen ton kunststof geproduceerd. Meer dan 36 procent daarvan wordt gebruikt voor verpakkingen. Het probleem daarbij is dat een groot deel daarvan slechts eenmaal wordt gebruikt en bij het afval eindigt. Volgens een studie van het WWF kan met een landelijke invoering van hergebruikconcepten alleen al in Duitsland tot 2040 de hoeveelheid kunststofafval met meer dan 20 procent worden gereduceerd. Het potentieel van hergebruik wordt helaas nog steeds sterk onderschat. Hierbij kan dankzij de eenvoudige insteek om geen wegwerpartikelen te gebruiken en verpakkingen bijvoorbeeld door hervullen meerdere keren te gebruiken, de hoeveelheid afval aanmerkelijk worden verminderd. 

Implementatiealliantie "mehrweg.einfach.machen" pakt de uitdagingen bij hergebruiksystemen aan

KALDEWEI en het WWF Duitsland hebben hun samenwerking met nog eens vijf jaren verlengd en zetten nu alles in op hergebruik. Het nieuwe modelproject moet met behulp van hergebruikoplossingen het plastic afval in de branches hotelwezen, horeca, handel en logistiek in Duitsland verminderen, omdat het gebruik hier zeer hoog is. Tegelijkertijd moet op internationaal vlak actie worden ondernomen om hergebruiksystemen als onontbeerlijk model voor een functionerende kringloopeconomie te presenteren. In de praktijk wordt hiervoor allereerst de uitwisseling met de relevante partijen uit de politiek, de wetenschap en de economie gezocht voor het opzetten van een innovatief netwerk. Hiervoor werkt het WWF mee aan de implementatiealliantie „mehrweg.einfach.machen“ (hergebruik, gewoon doen). Er worden mogelijkheden en uitdagingen van hergebruikoplossingen geïdentificeerd om uiteindelijk de doelgerichte maatregelen in de desbetreffende sectoren te implementeren. Belangrijk bij het project is ook de communicatie met de consumenten, zodat deze open gaan staan voor hergebruikoplossingen. 

Al sinds 2017 trekken KALDEWEI en het WWF Duitsland gezamenlijk op. Als sponsor van het WWF-oceaanbeschermingsprogramma ondersteunde KALDEWEI van 2017 tot 2022 het modelproject in de Mekongdelta in Vietnam voor het bestrijden van de oorzaken van plastic afval in de wereldzeeën. Door de subsidie kon het WWF ter plekke een systeem voor de inzameling en het hergebruik van afval opzetten om zo het inbrengen van plastic afval in de zee te voorkomen. Het project was zo succesvol dat het nu door publieke middelen wordt gefinancierd en door het Bundesministerie voor Milieu, Natuurbescherming, Nucleaire veiligheid en Consumentenbescherming wordt voortgezet. Het dient nu al als voorbeeld voor andere regio’s in Zuidoost-Azië. 

 

Bron: Franz KALDEWEI GmbH & Co. KG. Bewijsexemplaren worden op prijs gesteld.

Tekst
docx  |  3 MB
Alle afbeeldingen
zip  |  2 MB

1 MB

Een groot deel van de kunststofverpakkingen wordt slechts eenmaal gebruikt en eindigt uiteindelijk bij het afval.

Source: Copyright Marlene Pfau 2020 | LIFE e.V.  |  1_KALDEWEI_WWF_Modellprojekt_Mehrweg.jpeg


314 KB

KALDEWEI ondersteunt het modelproject van het WWF Duitsland, dat voor de vermindering van plastic inzet op hergebruikoplossingen.

Source: Copyright Marlene Pfau 2020 | LIFE e.V.  |  2_KALDEWEI_WWF_Modellprojekt_Mehrweg.jpg


670 KB

Ook in de horeca kan door hergebruikoplossingen in plaats van wegwerpverpakkingen de hoeveelheid afval duidelijk worden verminderd.

Source: Copyright Marlene Pfau 2020 | LIFE e.V.  |  3_KALDEWEI_WWF_Modellprojekt_Mehrweg.jpeg


53 KB

Bron: WWF & KALDEWEI

4_KALDEWEI_WWFDeutschland_Logo.png