(NL)
Pers
Actueel
Detail

KALDEWEI zet duurzaam koers naar Hamburgs HafenCity: voorbeeldproject Moringa kiest voor producten van recyclebaar geëmailleerd staal in de badkamer - het eerste woonhuis in Duitsland volgens het cradle-to-cradle-principe

KALDEWEI, Ahlen, augustus 2022 – KALDEWEI is een officiële partner van Moringa Hamburg. Moringa GmbH met hoofdvestiging in Monheim am Rhein ontwikkelt in het stadsgedeelte Elbbrücken in de HafenCity de eerste torenflat van Duitsland volgens het cradle-to-cradle-principe (C2C). Om ook de badkamervormgeving volledig duurzaam te ontwerpen, kiest de projectontwikkelaar voor sanitairproducten van KALDEWEI en daarmee consequent voor de recyclebare grondstof geëmailleerd staal. De bijbehorende overeenkomsten over de strategische partnerschap werden eind juni ondertekend. De bouw in Hamburg is het pilotproject van de Noordrijn-Westfaalse projectontwikkelaar, die behoort tot de bedrijvengroep Landmarken AG. 

Moringa Hamburg wordt zo veel mogelijk gerealiseerd met recyclebare materialen die vrij zijn van schadelijke stoffen en biedt meer begroeide oppervlakken dan de vierkante meters van het bebouwde perceel. Zelfs als het gebouw ooit wordt afgebroken, is ervoor gezorgd dat de producten terugvloeien in de materiaalkringloop. Zo moet het het „gezondste huis“ van de Hanzestad worden. De oplevering in de HafenCity in het stadsdeel Elbbrücken aan de Noordelijke Baakenhafen is gepland voor het voorjaar van 2025. Verdere locaties zullen volgen. Het project is reeds onderscheiden met Duitse Award voor duurzaamheidsprojecten.

Als groene long in de haven produceert de Moringa zuurstof en reduceert het schadelijke stoffen. Het project, dat direct aan het water ontstaat, biedt alleenstaanden in de singles-hoofdstad Hamburg ook een co-living-concept aan dat bestaat uit woongemeenschappen, gemeenschappelijke ruimtes en diensten, zoals een community-app, co-working-mogelijkheden, een kinderdagverblijf en horeca. 

Moringa GmbH ziet hun projecten als waardevolle grondstoffendepots: vrijwel alle stoffen, onderdelen en totale gebouwen moeten zo worden geconcipieerd dat ze in de biologische of in de technische kringloop kunnen worden gerecycled en dat een belangrijk deel van de bouwmaterialen niet-destructief kan worden gedeconstrueerd. Het C2C-principe voldoet – o.a. door een bewuste keuze van de materialen en de verwerking en montage ervan – aan hoge kwaliteitseisen, die een positief effect hebben op de culturele en biologische diversiteit.

Voor KALDEWEI is de samenwerking ook een bevestiging van de fundamentele ondernemingsfilosofie om hoogwaardig design, functionaliteit, duurzaamheid en kwaliteit in één product te verenigen. „De overeenkomsten zijn ondertekend en wij zijn trots dat wij kunnen meewerken aan dit baanbrekende en duurzame bouwproject“, aldus Frank Jentsch, leider Projectmanagement Duitsland bij KALDEWEI. Er worden douchevlakken, wastafels en ligbaden ingebouwd uit geëmailleerd staal van KALDEWEI. Dit materiaal overtuigt door zijn lange levensduur en zijn circulariteit van 100% in kwaliteit en kwantiteit. Dit houdt in dat eenmaal in de kringloop geëmailleerd staal steeds opnieuw kan worden gebruikt waarmee het optimaal voldoet aan de vereisten van de toekomstige bouwnijverheid. 

Goed om te weten:
Het door de Duitse chemicus Prof. Dr. Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough ontwikkelde Cradle to Cradle®-concept verduidelijkt het principe van twee continue kringlopen: Verbruiksgoederen zijn biologisch afbreekbaar in de natuurlijke voedingsstoffenkringloop. Gebruiksgoederen worden na hun gebruik afgebroken in zuivere uitgangsstoffen en ingebracht in de technische kringloop. De stoffelijke integriteit blijft behouden en hiermee wordt downcycling vermeden. Er is geen afval meer, alleen nog bruikbare, chemisch onschadelijke voedingsstoffen.

 

Bron: Franz KALDEWEI GmbH & Co. KG. Bewijsexemplaren worden op prijs gesteld.

Alle afbeeldingen
zip  |  14 MB
Tekst
docx  |  4 MB

7 MB

Bron: MORINGA GmbH by Landmarken / design kadawittfeldarchitektur

01_KALDEWEI_Moringa_Project_Hamburg.jpg


8 MB

Bron: MORINGA GmbH by Landmarken / design kadawittfeldarchitektur

02_KALDEWEI_Moringa_Project_Hamburg.jpg