(NL)
Pers
Actueel
Detail

Boven de daken van Napels: kloosterruïne ontwaakt tot een nieuw leven

KALDEWEI, Ahlen, oktober 2019. – Vanaf het terras zweeft de blik over wijngaarden, olijfgaarden en citroenbomen, verder over de „onderstad“ van Napels naar de Vesuvius, de haven en de Golf van Napels naar het eiland Capri. In dit unieke landschap op de Vormero-heuvel hebben Giovanni en Janine hun droom van een eigen huis waargemaakt; ze kochten een kloosterruïne uit de 14e eeuw, voerden een grondige restauratie van het gebouw uit en richtten het in met een stijlvaste mix van modern en tijdloos design. In de badkamer en het gastentoilet kozen ze voor KALDEWEI badkameroplossingen uit geëmailleerd staal, die voor een zeer bijzondere combinatie zorgen van historische en moderne elementen.

Als kind wist Giovanni al dat hij met zijn eigen gezin ergens dicht bij zijn ouderlijk huis op de Vormero-heuvel wilde wonen. Vormero is de 13e wijk van Napels en wordt de „bovenstad“ genoemd. De huizen liggen op een groene heuvel en zijn uitsluitend bereikbaar met een kabelbaan en deels zelfs uitsluitend via steile trappen. Hier groeide Giovanni op en vandaag de dag wonen er nog altijd drie generaties van zijn familie. „La famiglia“ was ook de reden waarom hij na zijn studie en carrière in het buitenland weer naar Italië terugkeerde. Samen met zijn vrouw Janine, die hij leerde kennen op een reis naar Rio de Janeiro, huurde hij eerst een klein huisje naast zijn ouderlijk huis. Toen de zoektocht naar een passende woning voor zijn eigen groeiende gezin geen succes had, besloot hij om de oude kloosterruïne in de buurt te kopen en tot woonhuis te verbouwen.

Bijzondere uitdagingen: historisch erfgoed en logistiek
Na een uitgebreide controle van de voorschriften voor historisch erfgoed en de informatie dat het klooster in het verleden ook als woongebouw werd gebruikt, zetten Janine en Giovanni hun droom om in daden. De restauratie van het oude metselwerk stelde het jonge paar voor veel uitdagingen. Zo schreven de strenge regels voor historisch erfgoed voor dat bij de wederopbouw dezelfde materialen als 700 jaar geleden moeten worden gebruikt, zoals kalk en zandsteen uit de regio. Er werd in het geheel geen gebruik gemaakt van cement. Daarnaast vereiste de ligging op de heuvel midden in een wijngaard bijzondere logistieke oplossingen. Voor het transport moesten de benodigde bouwstoffen, materialen en producten 150 traptreden naar boven worden gebracht. Hierdoor was tijdens de totale bouwtijd van 15 maanden alleen al één persoon bezig om met een rupsvoertuig steeds omhoog en omlaag te rijden. Giovanni zegde zijn baan op en wierp zich een jaar lang op als opzichter van de bouwplaats. Ondersteuning bij de uitvoering van hun voorstellingen kregen de opdrachtgevers van de in historisch erfgoedprojecten gespecialiseerde architect Antonio Gravagnuolo en de Duitse interieurdesigner Stephan Pöppelmann. Samen met hen ontstond een individueel woongebouw, dat verleden en heden vakkundig met elkaar verbindt.

Interieurconcept slaat een brug tussen traditie en modern
„We wilden het karakter van de kloosterruïne behouden. Daarom was het voor ons uiterst belangrijk dat niet alleen bij het gebouw, maar ook bij de inrichting zo veel mogelijk traditionele materialen werden gebruikt en we samenwerkten met leveranciers uit de regio“, aldus opdrachtgeefster Janine. Dit gold ook voor de ideeën voor de interieurinrichting: terughoudend, met respect voor de geschiedenis van de ruïne, maar ook moedig. Designer Stephan Pöppelmann over het concept: „Passend bij het voormalige klooster, dat als woonhuis opnieuw gerestaureerd in het landschap moest zijn ingebed, hebben we bijvoorbeeld hoeken en nissen in de bestaande muren niet verwijderd, maar ze gebruikt en daar planken of zitjes geïntegreerd. De kleuren zijn bescheiden en afgestemd op het landschap van de wijngaarden. Er is voornamelijk gebruikgemaakt van zacht pastelgroen en warme bruintinten.“ Historische vloertegels, die bij de bouwwerkzaamheden onbeschadigd konden worden geborgen, zijn eveneens in het interieurconcept gebruikt, evenals tal van kleine apothekersflesjes uit kleurig glas, die deels in de muren werden geïntegreerd of in de ruimtes dienen als decoratie-elementen en vazen.

KALDEWEI badkameroplossingen: perfecte match tussen product en de architectuur van de ruimte
„De moderne badkamer is een multifunctionele ruimte met zeer hoge designeisen. De harmonieuze versmelting van architectuur, design, functionaliteit en perfect licht zorgt voor een optimale oplossing in de badkamer“, beschrijft Stephan Pöppelmann het designconcept van de badkamer. De designer liet zich bij de inrichting van de ruime badkamer inspireren door de karakteristieke gewelven van het voormalige klooster. „We werden overtuigd door de natuurlijke, klassieke en tegelijkertijd moderne vormen van KALDEWEI. Omdat we in de badkamer een gewelfd plafond hebben, wilden we deze vorm in het ligbad en de wastafel laten terugkomen. Daarom hebben we gekozen voor de opzetwastafel Centro, waarbij de ronde vorm aan de binnenkant terugkomt, en voor het ligbad Meisterstück Classic Duo Oval“, legt Janine het achterliggende idee uit. Het bad is met zijn naadloze bekleding uit superieur geëmailleerd KALDEWEI staal het klassieke archetype van een vrijstaand ligbad. Purisme en bescheiden elegantie straalt ook de door Anke Salomon ontworpen opzetwastafel Centro uit met zijn ruime legvlak.

Het KALDEWEI trio in de badkamer wordt gecompleteerd met de gelijkvloerse douche Scona in bescheiden Parelgrijs mat. Dit douchevlak voegt zich harmonieus in de kleurrijk betegelde vloer in en grijpt met de in het midden geplaatste ronde afvoerdeksel uit geëmailleerd staal ook terug op de vorm van het gewelf. In het gastentoilet overtuigt de ruimtebesparende wandwastafel Cono. Karakteristiek designelement van de hoekige wastafel is het vierkante, geëmailleerde afvoerdeksel. „Met de KALDEWEI badkameroplossingen uit geëmailleerd staal hebben we een Perfect Match tussen product en ruimtelijke architectuur gecreëerd“, aldus een enthousiaste Stephan Pöppelmann.

Overal ter wereld thuis: geëmailleerd staal van KALDEWEI overtuigt
Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, wereldwijd weten de douchevlakken, wastafels en ligbaden van KALDEWEI opdrachtgevers te overtuigen. De geëmailleerde badkameroplossingen voldoen aan hoge esthetische eisen en passen door hun rijke variatie in designs en maten in vrijwel alle ruimtelijke situaties. Bovendien valt superieur geëmailleerd staal van KALDEWEI op door een lange levensduur en onderhoudsgemak. Stephan Pöppelmann ontwerpt graag met KALDEWEI badkameroplossingen: „De producten zijn robuust en hebben tegelijkertijd een zachte, naadloze belijning. Door het grote kleurenpalet kan ik naar wens inspelen op actuele trends. Bovendien moet een hoogwaardig, modern design ook altijd rekening houden met de dagelijkse gewoontes van de gebruiker.“

Voormalige kloosterruïne Napels  – korte beschrijving:
Categorie: Woonhuis
Restauratieperiode: november 2017 tot februari 2019
Producten van KALDEWEI: ligbad Meisterstück Classic Duo Oval, opzetwastafel Centro, douchevlak Scona in Parelgrijs mat uit de Coordinated Colours Collection, wandwastafel Cono

Verder beeldmateriaal van de restauratie en woonruimtes sturen wij graag op aanvraag toe.

 

Bron: Franz KALDEWEI GmbH & Co. KG. Bewijsexemplaren worden op prijs gesteld.

Tekst
docx  |  4 MB
Alle afbeeldingen
zip  |  64 MB
5_2_Kaldewei_Ruined_monastery_after.jpg
> DIN A4
2 MB
5_3_Kaldewei_Ruined_monastery_before.jpg
> DIN A4
3 MB
5_21_Kaldewei_Bathroom_before.jpg
> DIN A4
4 MB
5_22_Kaldewei_Bathroom_after.jpg
> DIN A4
2 MB
5_23_Kaldewei_Centro.jpg
> DIN A4
1 MB
5_24_Kaldewei_Meisterstueck_Classic_Duo_Oval.jpg
> DIN A4
1 MB
5_25_Kaldewei_Scona.jpg
> DIN A4
1 MB