(NL)
Pers
Actueel
Detail

De geboorte van een ligbad

Geëmailleerd staal – de bijzondere combinatie van de materialen glas en staal heeft bij KALDEWEI niet alleen een lange traditie, het is ook een echte passie geworden waaraan de onderneming zich in nu al de vierde generatie mee heeft verbonden. In de loop van zijn 100-jarige bedrijfshistorie heeft de badkamerfabrikant dit materiaal en het productieproces steeds opnieuw gerevolutioneerd. Met indrukwekkend resultaat: vandaag de dag is geëmailleerd staal een hightech-materiaal dat over de hele wereld wordt gewaardeerd. KALDEWEI laat op aanschouwelijke wijze zien hoe uit stabiel staal en hoogwaardige emaille unieke objecten van de moderne badkamercultuur ontstaan.

Van grondstof tot emaille

Californische borax, Scandinavische veldspaat, kwarts, soda: al duizenden jaren lang zijn deze en andere natuurlijke grondstoffen de bestanddelen van emaille. KALDEWEI heeft het recept steeds verder verfijnd en is vandaag de dag de enige badkamerfabrikant die zelf zijn emaille in de eigen fabriekssmelterij produceert - volgens een streng geheim recept.

In trommelovens ontstaat bij temperaturen van circa 1.300°C uit een grondstoffenmix een gloeiendhete glasmassa, die in koud water wordt afgeschrikt. Hierbij springt het uiteen in fijn glasgranulaat - het emaillepoeder. Dit wordt samen met water en kleurtoevoegingen in de molen verwerkt tot spuitklare emailleslib.

Het ruwe ligbad uit titaanstaal

Voor het ruwe ligbad gebruikt KALDEWEI uitsluitend staal van uitmuntende kwaliteit: het moet kunnen worden diepgetrokken en zo vervormbaar zijn. Het moet echter ook goed kunnen worden geëmailleerd. In de eerste stap wordt de plaat uit gemicrogelegeerd titaanstaal op een ligbad-pers met tot wel 1.200 ton druk in de definitieve vorm diepgetrokken. In de aansluitende, deels volautomatische verwerking worden het afvoer- en overloopgat uitgestanst en de aardings- en transportlippen en de nokken aangelast waaraan later de poten worden bevestigd. Gatboringen - bijvoorbeeld voor handgrepen, armaturen of whirlsproeiers – kunnen volledig individueel met een laser worden uitgevoerd.

Geëmailleerd staal: een combinatie voor de eeuwigheid

Nu moeten staal en emaille duurzaam met elkaar worden verbonden. Hiervoor wordt met behulp van spuitrobots het grondemaille op het ruw ligbad aangebracht en bij circa 850°C ingebrand. Tussen het staal en het emaille ontstaat hierbij een moleculaire verbinding die mechanisch niet meer kan worden gescheiden en die het hele ligbad beschermt. De aansluitende geëmailleerde toplaag verleent het product zijn optische en haptische eigenschappen, naast de voor KALDEWEI kenmerkende resistentie. Hiermee is de verbinding van de beide materialen staal en emaille perfect geslaagd - en het ligbad, douchevlak of de wastafel van KALDEWEI voltooid.

KALDEWEI kwaliteitsbelofte

Voordat een ligbad de KALDEWEI-fabriek verlaat, wordt dit aan een grondige kwaliteitscontrole onderworpen. Alleen als deze controle met succes wordt doorlopen, gaat het in de verkoop. Dit geldt voor ieder afzonderlijk ligbad, douchevlak en iedere wastafel - zonder uitzonderingen. Deze hoge kwaliteitsvereiste onderstreept KALDEWEI met zijn 30-jarige materiaalgarantie. En aan het einde van de gebruiksduur zijn de KALDEWEI badkameroplossingen dankzij de inzet van natuurlijke grondstoffen tot 100 procent recyclebaar. En misschien wel klaar voor de wedergeboorte van een ligbad van KALDEWEI.

 

Bron: Franz KALDEWEI GmbH & Co. KG. Bewijsexemplaren worden op prijs gesteld.

Tekst
docx  |  2 MB
Alle afbeeldingen
zip  |  34 MB
< DIN A4
4 MB

De grondstoffen voor de emailleproductie zijn afkomstig uit zes continenten.

Source: © KALDEWEI/Evelyn Dragan  |  5_1_KALDEWEI_Raw_Materials.jpg

< DIN A4
7 MB

Afsteken in de KALDEWEI emaillesmelterij: hierbij wordt een gloeiendhete glasmassa in koud water afgeschrikt.

Source: © KALDEWEI/Evelyn Dragan  |  5_2_KALDEWEI_Melting_Furnace.jpg

< DIN A4
5 MB

Het emaillepoeder - een glasgranulaat – wordt aansluitend in de molen verwerkt tot spuitklaar emailleslib.

Source: © KALDEWEI/Evelyn Dragan  |  5_3_KALDEWEI_Enamel_Frit.jpg

< DIN A4
6 MB

De KALDEWEI ligbaden worden met tot wel 1.200 ton druk uit één staalplaat gevormd.

Source: © KALDEWEI/Evelyn Dragan  |  5_4_KALDEWEI_Bathtub_Press.jpg

> DIN A4
6 MB

Spuitrobots brengen het emailleslib aan op de ligbaden.

Source: © KALDEWEI/Evelyn Dragan  |  5_5_KALDEWEI_Enamelling.jpg

< DIN A4
2 MB

In de KALDEWEI emailleeroven wordt het emaille bij 850° ingebrand.

Source: © KALDEWEI  |  5_6_KALDEWEI_Enamel_Furnace.jpg

< DIN A4
4 MB

Ieder afzonderlijk ligbad, douchevlak en iedere wastafel wordt aan een grondige kwaliteitscontrole onderworpen. Alleen als deze controle met succes wordt doorlopen, gaat het in de verkoop.

Source: © KALDEWEI/Evelyn Dragan  |  5_7_KALDEWEI_Quality_Promise.jpg