(NL)
Pers
Actueel
Detail

Onderzoek toont aan: architecten geven de voorkeur aan douchevlakken uit geëmailleerd staal

Ahlen, januari 2017. – Waar komt het voor architecten op aan bij het ontwerp van een doucheplek? Hoe belangrijk is het design en welke eigenschappen mogen er bij een douche niet ontbreken? Met behulp van een representatief onderzoek heeft de premium-badkamerfabrikant KALDEWEI achterhaald dat voor architecten de veiligheid bij de planning van een gelijkvloerse douche op de allereerste plek staat. Zo geven negen van de tien geïnterviewde personen aan dat de ontwerpveiligheid „zeer belangrijk“ is. Daarnaast speelt het reinigingsgemak van product en materiaal voor hen een beslissende rol bij de keuze van geschikte badkameroplossingen. Het onderzoek laat ook zien: volgens de architecten voldoet een douchevlak uit geëmailleerd staal het beste aan deze eisen.

De algemene trend in gelijkvloerse douches is dankzij het actuele onderzoek van KALDEWEI nu ook statistisch bevestigd: architecten en planners gaan bij koopwoningen bij vier van de vijf douches voor een gelijkvloerse doucheoplossing. En ook in de woningbouw wordt er al bij ieder tweede meergezinshuis gelijkvloers gepland.

De top-criteria: lekdichtheid, antislipwerking en hygiëne

Architecten en planners willen voor alles veilige oplossingen voor de vormgeving van een gelijkvloers douchegedeelte: 99 procent van de geïnterviewden beschouwt de langdurige lekdichtheid en 96 procent de antislipwerking en staveiligheid als „zeer belangrijk“ of „belangrijk“. Daarnaast hechten ze groot belang aan hygiënische materialen, die gemakkelijk te reinigen zijn en ook langdurig optisch mooi blijven. Allemaal criteria die juist voor beslissers in de hotel- en woningbouw van bijzonder groot belang zijn. Vormgevingsargumenten zoals het design of de hoeveelheid maten en kleuren van de douche zijn minder relevant als selectiecriteria voor de douche.

Geëmailleerd staal voldoet optimaal aan de eisen van de architecten

Naar mening van de architecten springen met name de hygiëne en reinigingsgemak van het materiaal eruit, evenals de betrouwbare lekdichtheid voor douchevlakken uit geëmailleerd staal.

Bij de vraag naar de voordelen van een betegeld douchegedeelte daarentegen geeft slechts 2 procent van de geïnterviewde bureaus het top-criterium „lekdichtheid“ aan. Ook met het oog op de hygiëne en het reinigingsgemak komt de betegelde douche in vergelijking met geëmailleerd staal (15 procent) met slechts 5 procent aanzienlijk slechter uit de bus. Redenen hiervoor kunnen onaangename ervaringen met schade door doorslaand vocht of hardnekkig vervuilde voegen zijn - beide zaken kunnen voor hoge vervolgkosten zorgen. Hier zijn geëmailleerde douchevlakken duidelijk in het voordeel ten opzichte van een betegeld douchegedeelte. De complete oplossingen uit geëmailleerd staal, zoals de premiumfabrikant KALDEWEI deze aanbiedt, maken een absoluut waterdichte installatie mogelijk en hebben geen voegen in het oppervlak van de natte zone. Voor optimale staveiligheid kunnen deze geëmailleerde douchevlakken aanvullend worden voorzien van het antislip oppervlak KALDEWEI Secure Plus.

Materiaalvoorkeur voor de totale badkamer

Met betrekking tot de complete uitvoering van de badkamer - van het douchevlak en de badkuip tot de wastafel - zien de architectenbureaus extra voordelen in het materiaal geëmailleerd staal: 77 procent van de geïnterviewden noemde de stabiliteit en 60 procent de duurzaamheid van het materiaal als waardevolle eigenschappen. Hiermee kennen ze aan geëmailleerd staal een buitengewone bestendigheid en duurzaamheid toe. Samen met het reinigingsgemak garandeert het materiaal aansprekende badkamers zonder gebruikssporen gedurende tientallen jaren. Overtuigende argumenten voor architecten en planners om de voorkeur te geven aan geëmailleerd staal niet voor de vormgeving van gelijkvloerse doucheplekken, maar ook voor de totale vormgeving van de badkamer– mede doordat de fabrikant KALDEWEI de bijzondere eigenschappen van dit materiaal garandeert voor een periode van 30 jaar.

Over het onderzoek

De afdeling Marktonderzoek van Heinze GmbH in Celle heeft in opdracht van KALDEWEI onderzocht welke criteria architecten belangrijk vinden bij de planning van een gelijkvloers douchegedeelte en aan welke materialen ze de voorkeur geven. Er werden 213 architectenbureaus geïnterviewd. Het interview vond online plaats aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst. Het onderzoek vond plaats tussen 16 december 2015 en 18 januari 2016.

Bron: Franz KALDEWEI GmbH & Co. KG. Bewijsexemplaren worden op prijs gesteld.

Alle afbeeldingen
zip  |  4 MB
Tekst
doc  |  3 MB
1_1_Kaldewei_ architectenonderzoek_infografiek_deel 1

88 KB

Gelijkvloerse douchevlakken zijn de trend.

1_1_KALDEWEI_ architectenonderzoek_infografiek_deel 1

1_2_Kaldewei_ architectenonderzoek_infografiek_deel 2

48 KB

De top-5 criteria van architecten bij het ontwerp van een gelijkvloerse douche.

1_2_KALDEWEI_ architectenonderzoek_infografiek_deel 2

1_3_Kaldewei_architectenonderzoek_infografiek_deel 3

75 KB

Gelijkvloerse douchevlakken uit geëmailleerd staal overtuigen architecten met de volgende eigenschappen: onderhoudsvriendelijk en hygiënisch, veiligheid, lekdichtheid, montagevriendelijk en stabiliteit.

1_3_KALDEWEI_architectenonderzoek_infografiek_deel 3

1_4_Kaldewei_architectenonderzoek_infografiek_totaaloverzicht

223 KB
1_5_Kaldewei_Conoflat

81 KB

Volgens een actueel representatief onderzoek in opdracht van de premium badkamerfabrikant KALDEWEI willen architecten en designers voor alles veilige oplossing voor de vormgeving van een gelijkvloers douchegedeelte: 99 procent van de geïnterviewden beschouwt de langdurige lekdichtheid als „zeer belangrijk“ of „belangrijk“. Een criterium waaraan volgens hen bij gelijkvloerse douchevlakken uit geëmailleerd staal wordt voldaan. Afgebeeld: douchevlak KALDEWEI Conoflat

Source: braendle-media  |  1_5_KALDEWEI_Conoflat

1_6_Kaldewei_Scona

50 KB

Uitgerust met de vrijwel onzichtbare oppervlakbehandeling KALDEWEI Secure Plus bezitten de geëmailleerde douchevlakken van de premiumfabrikant over een uitmuntende enveiligheid en overtuigen ze ook op het punt van slipremmende werking. Afgebeeld: douchevlak KALDEWEI Scona met Secure Plus

1_6_KALDEWEI_Scona

1_7_Kaldewei_Scona

100 KB

De geëmailleerde douchevlakken van KALDEWEI zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te reinigen. In tegenstelling tot betegelde douchegedeeltes kunnen op de oppervlakken zonder voegen uit geëmailleerd staal geen vuil en geen bacteriën hechten. Afgebeeld: douchevlak KALDEWEI Scona met volgeëmailleerde afvoerkap

Source: braendle-media  |  1_7_KALDEWEI_Scona