(NL)
Pers
Actueel
Detail

KALDEWEI in beweging: De evolutie van de douche

Ahlen, maart 2014. – Steeds hogere eisen en veranderende behoeften van mensen ten aanzien van de badkamer weerspiegelen zich in de ontwerpen van nieuwe producten en creatieve oplossingen. Esthetiek, comfort en functionaliteit gaan daarbij hand in hand met architectonische trends, maar volgen ook de geldende normen en richtlijnen. In het bijzonder heeft zich daarbij in het segment douches de afgelopen decennia een indrukkwekkende evolutie voltrokken. KALDEWEI is met pioniersgeest en stijlgevoel maatgeven bij deze ontwikkeling betrokken. Op de SHK 2014 leidt de premiumfabrikant haar gasten op de beursstand via een runway langs de bijna 60-jaar terugreikende productgeschiedenis van zijn douches. Ein reis die begint bij de diepe douchebak en eindigt bij het gelijkvloerse douchevlak met geïntegreerde wandafvoer

In 1956 produceerde KALDEWEI behalve ligbaden voor het eerst 28 cm diepe douchebakken van geëmailleerd staal. De mijlpalen in de ontwikkeling sinds de jaren vijftig worden door de premiumfabrikant op de IHS indrukwekkend middels een speciale runway in beeld gebracht. Typische voorbeelden van de evolutionaire ontwikkeling zijn de KALDEWEI Sanidusch met een diepte van 14 cm, de KALDEWEI Duschplan met een diepte van 6,5 cm, de KALDEWEI Superplan Plus met een diepte van nog slechts 2,5 cm en ten slotte de gelijkvloerse geëmailleerde douchevlakken Conoflat en Xetis. De presentatie maakt het duidelijk: de douches werden de afgelopen decennia steeds vlakker en ruimer. De vraag naar douches met lagere instapdrempels en individuele inrichtingsmogelijkheden en de wens naar obstakelvrijheid, comfort en een fraai designgaven de ontwikkelingen bij KALDEWEI voortdurend nieuwe impulsen.

Ruimere afmetingen voor meer bewegingsvrijheid

Aanvankelijk hadden douches een zuiver functioneel karakter. Maar met de loop der jaren werden de eisen ten aanzien van comfort en design hoger. 90 x 90 cm was lange tijd de grootste maat van KALDEWEI douchebakken. En nog tot in de jaren tachtig bestonden er slechts vier verschillende afmetingen met maar twee dieptes van 28 cm en 15 cm: 80 x 75 cm, 80 x 80 cm, 90 x 75 cm en 90 x 90 cm. Geleidelijk aan werd het assortiment met aanvullende groottes uitgebreid om aan de wens van meer bewegingsvrijheid te voldoen. Een trend overigens, die tot op de dag van vandaag aanhoudt. Zo breidde KALDEWEI haar succes Conoflat onlangs nog met vier aanvullende afmetingen uit – waaronder een XXL-formaat van 100 x 180 cm. Van kwartcirkel tot vijfhoek: naast de voortdurende uitbreiding van het grootte-assortiment richtte de onderneming zich op de gestaag toenemende vormendiversiteit en bood planners zo meer flexibiliteit bij de badkamervormgeving.

De ontwikkeling naar steeds vlakkere douches ging gepaard met een aanpassing van de afvoerdiameter van 52 mm naar 90 mm, nodig om het vereiste afvoerdebiet van het douchewater te kunnen realiseren. Superplan en Superplan Plus waren vervolgens de eerste KALDEWEI douches die met een maximale diepte van slechts 2,5 cm volmaakt gelijkvloers konden worden ingebouwd. Beide producten staan model voor een verdere stap in de evolutie naar het geëmailleerde douchevlak.

Conoflat, het eerste gelijkvloerse douchevlak van KALDEWEI

Het eerste, volmaakt gelijkvloerse douchevlak presenteerde KALDEWEI in 2009 met de Conoflat. Een groot succes: want deze mijlpaal op het gebied van badvormgeving werd met tal van gerenommeerde designprijzen onderscheiden, waaronder de interior innovation award – Best of Best en de Design Plus Award. Met de Conoflat presenteerde KALDEWEI bovendien voor het eerst haar Colours Collection. De selecte mattinten bieden de mogelijkheid om het geëmailleerde douchevlak harmonieus met natuurlijke wand- en vloermaterialen zoals steen en hout te kunnen combineren. Het voorlopige hoogtepunt in de evolutie van de douche wordt gevormd door de allernieuwste productontwikkeling van het KALDEWEI Design Center: de Xetis. De Xetis is het eerste geëmailleerde douchevlak met geïntegreerde wandafvoer en biedt door haar minimalistische nieuwe inrichtingsmogelijkheden voor de moderne badruimte.

Pioniersgeest: innovatie en voortdurende optimalisatie

Om installateurs in staat te stellen, de geëmailleerde douchvlakken zo snel en eenvoudig mogelijk in te bouwen, ontwikkelde KALDEWEI complete systeemoplossingen – bestaande uit een douchvlak, een montageframe en een afvoer- en afdichtingssysteem. Alle componenten zijn afkomstig uit één hand en optimaal op elkaar afgestemd. Een bijkomend belangrijk aspect bij het installeren is de pasnauwkeurigheid van de douche. Door aanvullende optimalisaties in het fabricageproces accentueert KALDEWEI voortaan de hoekradii van haar rechthoekige douchebakken en geëmailleerde douchevlakken. Dit zorgt voor een perfecte inpassing van de douches in de betegelde omgeving. Marcus Möllers, manager public relations bij KALDEWEI legt het uit: „Pioniersgeest uitleven betekent voor KALDEWEI niet alleen het ontwikkelen van nieuwe, maar ook de voortdurende doorontwikkeling van reeds bestaande producten en systemen. KALDEWEI toont op de SHK-runway de mijlpalen in de douche-evolutie – van de diepe douchebak tot en met de het gelijkvloerse geëmailleerde douchvlak.“

Bron: Franz KALDEWEI GmbH & Co. KG. Bewijsexemplaren worden op prijs gesteld.

zip Press Release Evolution all languages
zip  |  11 MB
zip Evolution pics only
zip  |  15 MB
< DIN A4
861 KB

Op de SHK toont en verduidelijkt de premiumfabrikant de bijna 60-jaar terugreikende productgeschiedenis van zijn douches door middel van een runway: Een reis die begint bij de diepe douchebak en eindigt bij het gelijkvloerse douchevlak met geïntegreerde wandafvoer Eerste station: De douchebak Sanidusch met een diepte van 14 cm.

Source: © KALDEWEI  |  press_01_Evolution.jpg

< DIN A4
942 KB

Van oudsher vervaardigt KALDEWEI haar douches naadloos uit één stuk staal. Het met kostbaar emaille veredelde staal wordt bij ca. 850°C gebrand, waarbij een nagenoeg onlosmakelijke eenheid ontstaat. Met een diepte van 6,5 mm vormt de Duschplan een verdere stap in de evolutie van de douche.

Source: © KALDEWEI  |  press_02_Evolution.jpg

> DIN A4
2 MB

De evolutie van de douche weerspiegelt zich niet alleen in de vormgeving van de producten, maar ook in hun namen: Van douchebak naar geëmailleerd douchevlak. Met een diepte van 2,5 cm staat de KALDEWEI Superplan Plus model voor een verdere stap in de evolutie naar het geëmailleerde douchevlak.

Source: © KALDEWEI  |  press_03_Evolution.jpg

DIN A4
5 MB

Geëmailleerde douchevlakken van KALDEWEI bieden de meest uiteenlopende toepassingsmogelijkheden: van eigen woning en hotels tot en met ziekenhuizen en zorginrichtingen. Het voegenvrije oppervlak is duurzaam, hygiënisch en zeer gemakkelijk schoon te houden. Afgebeeld: de Conoflat. Het eerste volmaakt gelijkvloerse douchevlak van KALDEWEI, dat ook in de exclusieve kleuren van de Coordinated Colours Collection wordt aangeboden.

Source: © KALDEWEI  |  press_04_Evolution.jpg

> DIN A4
3 MB

Xetis, de nieuwste productontwikkeling van het KALDEWEI Design Center vormt het voorlopige hoogtepunt in de evolutie van de douche. Het voegenvrije douchevlak met geïntegreerde wandafvoer en de exclusieve kleuren van de Coordinated Colours Collection maken deze systeemoplossing – bestaande uit douchevlak, montageframe, afvoer- en afdichtingssysteem – tot een esthetische highlight in de badruimte.

Source: © KALDEWEI  |  press_05_Evolution.jpg